J.ROM : Force of Gold gepresenteerd


Index
Intro

J.ROM 1: Schaduw In 1982 verscheen het laatste album waarin Jerom optrad als "Gouden Stuntman". De gespierde held hing na 15 jaar avonturen te hebben beleefd zijn gouden cape aan de kapstok en haalde die vervolgens slechts sporadisch nog uit de motteballen voor een paar korte optredens in de verhalen van Suske en Wiske.
Een roemruchte reeks die vooral in Duitsland zeer veel succes genoot, kwam daarmee tot een schijnbaar definitief einde.

Geïnspireerd door het succes van Amoras besloot Standaard Uitgeverij echter ook de avonturen van Jerom nieuw leven in te blazen.
Na een campagne van enkele weken waarin steeds meer tipjes van de sluier werden opgericht werd op 20 november 2014 in Antwerpen een perspresentatie gehouden om het eerste album van de vernieuwde Jerom te presenteren. Hoewel Jerom? Nee, de held heet nu J.Rom (in het Engels uitgesproken als Jay-rom).
Deel 1 van de reeks J.ROM : Force of Gold kreeg de titel Schaduw. Het verhaal dat in dit album begint zal worden voltooid in twee vervolgdelen.
Aflevering 2: Helder is aangekondigd voor 17 maart 2015. Het derde deel verschijnt later in dat jaar.

J.ROM In het begin van het verhaal ziet de lezer hoe een missie van J.ROM, in dienst van een organisatie met de naam FORCE, verkeerd afloopt.
Omdat hij het verlies van mensenlevens door zijn falen niet kan verdragen raakt hij aan lager wal. Als Vijf jaar later een meisje, Epifanie, om zijn hulp komt vragen zien we hem terug met een dikke buik, sigaren rokend en aan de drank.
Door omstandigheden gedwongen pakt hij zijn vorige leven als geheim agent weer op, waarna hij transformeert tot een superheld in de stijl van zijn Amerikaanse tegenhangers uit de DC- en Marvel-Comics.

J.ROM : Force of Gold wordt geschreven door Bruno De Roover en getekend door Romano Molenaar. De inkleuring wordt verzorgd door Joël Séguin.

In deze reeks gaat Standaard Uitgeverij verder waarmee ze met Amoras begon. Bij de presentatie en in het persdossier vertelde directeur strips Johan De Smedt hierover o.a.:
"J.ROM illustreert na Amoras nog eens hoe Standaard Uitgeverij met dit soort initiatieven naar de toekmst kijkt, het bewijs leveren van wil en moeed om haar stripmerken voortdurend opnieuw uit te vinden. Ze uitlenen aan andere creatieven. Dat moet. Cultuuriconen kunnen slechts overleven als er telkens nieuwe vertellers met die merken aan de slag mogen gaan om vernieuwende interpretaties te leveren van helden van weleer. [...]
Dit is een grondige inhoudelijke en uitwendige update van de superheld die we allemaal kennen. Jerom wordt wat realistischer en minder perfect, niet de sterke man die ooit door Willy Vandersteen werd bedacht. Gezien door de ogen van vandaag, in een geloofwaardige beeld -en vertelstijl, tegen hoog tempo, jump cuts en extreme close-ups. Een storyboard voor een film die zich enkel in ons hoofd afspeelt."


J.ROM >Bruo De Roover en Romano Molenaar