Jerom

Nederlandstalige publicaties


Jerom, no. 12: De gouden stuntman De eigen reeks van Jerom begon op 18 augustus 1960 toen in het tijdschrift Ons Volkske de eerste aflevering van het verhaal Het geheim van Brokkelsteen verscheen. Vanaf 1967 verschenen de avonturen van Jerom ook in voorpublicatie in Pats, de jeugdbijlage van De Standaard. Een jaar later startte de krant Het Belang van Limburg eveneens met het dagelijks publiceren van de belevenissen van de Gouden Stuntman.

Na de voorpublicaties kwamen de albums. Er zijn twee aparte series te onderscheiden. De eerste reeks omvat voornamelijk de avonturen van Jerom als Gouden Stuntman en omvat 95 delen. In een tweede reeks zijn de verhalen van Jerom na zijn afscheid van Morotari samen gebracht. Deze serie heeft diverse keren een restyling ondergaan terwijl de nummering echter bleef doorlopen. In totaal zijn in deze reeks 36 delen verschenen.

Naast de voorpublicaties en de beide series zijn verhalen van Jerom in de loop der tijd in veel verschillende uitgaven van de Standaard Uitgeverij verschenen. Op deze pagina's geen volledig overzicht van al deze overige publicaties maar een selectie uit het aanbod.
Overigens zijn veel verhalen die in Duitsland verschenen nooit naar het Nederlands vertaald. In het overzicht van de Duitse uitgaven komen dan ook veel avonturen voor die op deze Nederlandse pagina's ontbreken.

In oktober 2014 kondigde Standaard Uitgeverij een nieuwe reeks aan met de titel Force of Gold. In navolging van Amoras lijkt de kans groot dat dit een moderne versie van de avonturen van De gouden stuntman betreft.


Overzicht publicaties

Suske en Wiske op het WWW