Wastl

Duitse uitgaven


Wastl, no. 1: Das Geheimnis des Rosenkönigs Jerom begon zijn succesvolle Duitse carrière in het tijdschrift Felix. In deze uitgave van Bastei Verlag konden de lezers vanaf 1965 de avonturen van Wastl volgen. Opmerkelijk is dat in de beginperiode van de reeks in dit tijdschrift onder de titel Wastl ook enkele verhalen van Suske en Wiske (Ulla und Peter) zijn verschenen.
Een aantal verhalen verscheen niet in het tijdschrift zelf maar in diverse Sonderhefte.

In 1968 was de populariteit van Wast zo groot geworden dat hij een eigen reeks kreeg. In tegenstelling tot Felix, waarin de verhalen in afleveringen verschenen, bevatten de uitgaven in deze nieuwe reeks steeds een afgerond avontuur. In latere jaren had Jerom in deze boekjes niet meer het rijk alleen maar werden in dit blad ook andere strips (Roy Tiger en Käptn Knaller) gepubliceerd.

Na 173 afleveringen kwam er een eind aan de serie Wastl. Dit betekende echter niet het einde voor Jerom in Duitsland. Zijn avonturen werden, met vrijwel dezelfde opzet, vervolgd in het nieuwe tijdschrift Das ist Klasse.

Naast de verhalen die in bovenstaande series werd gepubliceerd verschenen de avonturen van Wastl nog in een groot aantal andere uitgaven. Vaak betrof het hierbij herdrukken van de verhalen in verzamelbundels maar soms verschenen er ook nog nieuwe avonturen, zoals in het tijdschrift Das fröhliche Feuerwerk.


Overzicht publicaties